Duvar: 8’inci FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular başladı

Duvar: 8’inci FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular başladı

 

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin düzenlediği FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular başladı. Festival, halkların hikâyelerini görünür yapmayı amaçlıyor.

8'inci FilmAmed Belgesel Film Festivali için başvurular başladı

Evrim Deniz

DUVAR – Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği’nin ilk kez 2011 yılında “Diyarbakır Belgesel Günleri” adıyla seyirci ile buluşan FilmAmed Belgesel Film Festivali, pandemi nedeniyle verilen aranın ardından yeniden düzenleniyor. Festival için başvurular, 3 Temmuz’da başladı. 2020 ve sonrası yapımların başvurabileceği festival için son kabul tarihi ise 31 Temmuz olacak.

27 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivale herhangi bir nedenle sansürlenen, gösterim olanağı bulamayan, etnik, dinsel, cinsel, kültürel kimliğe saldırı ve hakaret içermeyen bütün belgesel filmler kabul edilecek.

2011 yılında Kayapınar Belediyesi’nin desteği ile başlayan festival, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Aydın’ın 6 Aralık 2016’da tutuklanması ve yerine kayyım atanması nedeniyle 2017’de düzenlenemedi. Festivalin 6’ncısı, 23-27 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Filmini Al da Gel” başlığıyla gerçekleşti. 7’ncisi 8-12 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleşen festivalde ise kadın ve göç olmak üzere iki başlık ön plana çıktı. Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, pandemi ve baskılar nedeniyle verilen aranın ardından Diyarbakırlıları yeniden belgesel filmlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

‘ANA AKIM FİLM FESTİVALLERİN DE BELGESEL FİLMLERİ TOPLUMSAL SORUNLARI ELE ALMIYOR’

“Sanatçıların ifade özgürlüğü ve sanatsal etkinliklerini halkla buluşturmasının üzerinde ciddi bir sansür ve engelleme var” diyen Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği, 2020 ve sonrası yapımların kabul edileceği festivale başvuru yapacaklar için şu açıklamayı yaptı:

“Gerek toplumsal alanda gerek basın alanında gerek sanat alanında ciddi bir baskı ve sansürün yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. Özellikle halkın haber alma kaynaklarının sınırlanarak tek yanlı bir enformasyona izin verildiği koşullarda ciddi toplumsal sorunların dile getirilmesi, paylaşılması, tartışılması her geçen gün daha da imkansız hale gelmekte ve bu durum çok ciddi hak ihlallerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Türkiye’de belgesel sinema, bir sanatsal ve estetik ifade alanı olmasının yanı sıra özellikle halkın enformasyon kaynaklarının kısıtlanması sebebiyle, aynı zamanda toplumu enforme etme, yaşanan toplumsal sorunları, hak ihlallerini ve bunların çözüm yollarını gündeme getirme, tartışmaya açma ve ulusal ve uluslararası düzeyde duyarlılık oluşturma, kamu otoriteleri üzerinde baskı oluşturma noktasında önemli bir işlev görmektedir. Ana akım film festivallerin de belgesel filmleri, özellikle de toplumsal sorunları ele alan, analiz eden, görünür kılan, duyarlık ve farkındalık yaratan belgesel filmleri görmezden geldiği, programına almadığı hepimizin malumu bir gerçekliktir. Bu anlamda başta herhangi bir nedenle sansürlenen, gösterim olanağı bulamayan, belgesel filmler olmak üzere herhangi bir etnik, dinsel, cinsel, kültürel kimliğe saldırı ve hakaret içermeyen bütün belgesel filmler için bir gösterim, paylaşma ve tartışma mecrası olmak üzere yola çıkmış olan Film Amed Belgesel Film Festivali’mizin bu yıl sekizincisini gerçekleştiriyoruz.”